چه زمانی باید تست پاپ اسمیر را انجام داد؟و چگونه می توان تست پاپ اسمیر را تفسیر کرد؟

1. پاپ اسمیر چیست؟
2. چند نوع پاپ اسمیر داریم؟ و آیا با پاپ اسمیر می توان HPV را تشخیص داد؟
3. پاپ اسمیر چگونه انجام می شود؟
4. زمان شروع تست پاپ اسمیر چه زمانی است و زمان قطع پاپ اسمیر په زمانی است؟
5. آیا در دوران بارداری می توان پاپ اسمیر انجام داد؟
پاپ اسمیر چیست؟
پاپ اسمیر یا تست سرطان از دهانه رحم تهیه می شود و به اشتباه بیماران زمانی که توصیه به این تست می شوداز خانم دکتر ویدا یوسفیان، جراح و متخصص زنان، سوال می کنند که دکتر آیا ما سرطان داریم!؟ در جواب باید بگوییم خیر – این یک تست غربالگری سرطان دهانه رحم است که برای پیشگیری از بروز این نوع سرطان انجام می پذیرد و در اصل علاوه بر پیشگیری موارد ابتدایی ابتلا به سرطان دهانه رحم را نیز با این روش تشخیص می دهیم.
نمونه ترشحاتی که از دهانه رحم برداشته می شود دقیق تر است و آن ضخامت را که در روش لام است ندارد و لذا تشخیص سهل تر و دقیق تر است و در روش Liquid Base (پایه مایع) یا همان روش Thin preb می توان به طور چشمگیری از خطاهای نمونه برداری و آماده سازی جلوگیری کرد.
با استفاده از روش Liquid Base یا همان بر پایه مایع می توان HPV را تشخیص داد.
زنانی که به علت تغییرات پیش بدخیمی و یا بدخیمی رحم را درآورده اند(هیسترکتومی) بایستی سالانه پاپ اسمیر را تازمانی که متخصص زنان لازم می داند انجام دهند.
پاپ اسمیر چگونه انجام می شود؟
براساس سن بیمار و اینکه چه بیماری هایی داشته یا دارد نحوه و زمان انجام پاپ اسمیر تعیین می شود.
بهتر است یک هفته از زمان قاعدگی بیمار سپری شده باشد و بیمار دچار لکه بینی یا خونریزی غیر طبیعی از واژن نباشد.
در خانم های یائسه(منوپوز) محدودیت زمانی خاصی ندارد ولی بهتر است درمواردی که خانم یائسه زمان زیادی از یائسگی ایشان گذشته باشد و دچار خشکی و آتروفی واژن باشد از کرم استروژن یا لیزر واژینال قبل از انجام پاپ اسمیر استفاده کند.

پاپ اسمیر

زمان شروع تست پاپ اسمیر از چه زمانی است؟
از ۲۱ سالگی یا ۳ سال بعد از شروع فعالیت جنسی واژینال بایستی فرد پاپ اسمیر بدهد.
اگر بخواهیم روی پاپ اسمیر حساب کنیم بهتر آن است که سالانه تست پاپ اسمیر انجام شود.
ولی اگر روش Liquid Base یا برپایه مایع استفاده می کنیم می توانیم پس از سن ۳۰ سالگی در صورتی که ۳ تست متوالی منفی باشد و فرد مشکل بدخیمی یا پیش بدخیمی نداشته باشد هر ۲-۳ سال یکبار پاپ اسمیر بدهد.
زمان قطع پاپ اسمیر در چه زمانی است؟
گروهی از متخصص زنان می گویند هیچ زمانی را نمی توان تعیین کرد که دیگر پاپ اسمیر نیاز نباشد اما گروهی نیز بر این باورند که در سن ۷۰ سالگی در صورتی که در ۱۰ سال گذشته ۳ تست پاپ اسمیر طبیعی فرد داشته باشد دیگر نیازی به انجام تست پاپ اسمیر ندارد.
در زمانی که دچار ویروس HIV (ایدز) هستند باید بدانند چون در معرض خطر ابتلای سرطان دهانه رحم هستند باید حتما سالانه در هر سنی تست پاپ اسمیر را انجام دهند.
نکته لازم این است که حداقل ۴۸ ساعت قبل از انجام پاپ اسمیر فرد از دوش واژینال و داروهای واژینال به صورت کرم پرهیز نماید و نیز رابطه جنسی نداشته باشد.
آیا در دوران بارداری می توان پاپ اسمیر انجام داد؟
دکتر ویدا یوسفیان، جراح و متخصص زنان می گوید تا ۲۴ هفته ی اول بارداری انجام پاپ اسمیر مشکلی ندارد ولی ما در مواردی که خانم ها برای اقدام به بارداری مراجعه می کنند(قبل از بارداری) به عنوان تست های پره ناتال پاپ اسمیر را انجام می دهیم تا اگر فرد دچار عفونت زنان باشد تشخیص داده و قبل از بارداری اقدام به درمان نماییم.
از ۲۴ هفته ی بارداری به بعد بهتر است پاپ اسمیر انجام نشود و به بعد از زایمان موکول شود.
بعد از زایمان هم بایستی ۳ ماه صبر کرد و سپس اقدام به انجام پاپ اسمیر نمود.
به هر حال در حین پاپ اسمیر خانم ممکن است کمی احساس ناخوشایند و درد کم و مبهمی داشته باشد لذا در حین بارداری بهتر آن است که چنین احساس ناخوشایند را به مادر منتقل نکنیم.
تفسیر پاپ اسمیر چگونه است؟
پاپ اسمیر منفی: حالتیست که در پاپ اسمیر هیچ سلول غیر عادی مشاهده نمی شود و اصطلاحاً طبیعی است.
پاپ اسمیر غیر عادی (آنرمال) در شرایطی است که سلول های غیر طبیعی در نمونه پاپ اسمیر دیده می شود.
این به آن معنی نیست که فرد دچار سرطان دهانه رحم است بلکه این رشد غیر عادی سلولی که در سطوح مختلف(آیتپی، خفیف، متوسط، دیسپلازی شدید و در نهایت کارسینیوم درجا) تعریف می شود نشانگر آنست که در صورت عدم پیگیری و درمان مناسب سلول ها به پیشرفت به سمت غیرطبیعی بودن ادامه داده و خطرناک می شوند. باید بدانیم موارد آیتپی و خفیف بیشتر از موارد پیشرفته در نمونه پاپ اسمیر دیده می شوند.
در موارد آیتپی و موارد خفیف و متوسط ما از کولپوسکوپی استفاده می کنیم که با نور و ذره بین بافت واژن و دهانه رحم رویت می شود و از سلول های با فرم غیر عادی بیوسپی(نمونه بافتی) تهیه می شود.

تهیه شده توسط:خانم دکتر ویدا یوسفیان دکتر متخصص زنان شهرک غرب

کپی با ذکر منبع مانعی ندارد.

 

1 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.