فیبروم چیست؟
فیبروم توده غیرسرطانی و خوش خیم است که در لایه های عضلانی رحم رشد میکند. فیبروم ها غالباً در سنین باروری در رحم ظاهر میشوند. فیبروم رحمی فقط در زنانی که رابطه جنسی و بارداری را تجربه کردند اتفاق نمیافتد بلکه فیبروم در دختران جوان قبل از ازدواج نیز رخ میدهد. فیبروم های رحمی که میوم نیز نامیده میشوند با افزایش خطر ابتلا به سرطان رحم ارتباط ندارند و تقریباً هرگز به سرطان تبدیل نمیشوند.
ترشح هورمونهای زنانه استروژن و پروژسترون از تخمدانها در طول چرخه قاعدگی یکی از مهم ترین علل به وجود آمدن فیبروم در دختران جوان قبل از ازدواج است. ژنتیک و وراثت یکی دیگر از علل به وجود آمدن فیبروم در دختران جوان قبل از ازدواج است.
انواع فیبروم:
فیبروم ها بر اساس محل رشدشان در رحم، دسته بندی می شوند:
فیبروم ساب سروزال ( بیرون رحمی): این فیبروم ها به صورت توده برجسته، خارج از رحم و در درون حفره شکم یا حفره لگن رشد می کنند .این فیبروم ها بعضی اوقات به اندازه یک هندوانه بزرگ می شوند .فیبروم ساب سروزال گاهی اوقات هیچ نشانه ای ندارد،با این حال نفخ شکم یا فشار آمدن به مثانه میتواند از علائم این فیبروم باشند.
فیبروم اینترامورال (داخل عضله):فیبروم اینترامورال در دیواره عضله رحم رشد می کند و در دیواره رحم باقی می ماند .زنانی که دچار فیبروم اینترامورال هستند ممکن است دچار خونریزی قاعدگی شدید شوند، البته در همه چنین نیست.این فیبروم ها می توانند احتمال ناباروری و سقط جنین را افزایش دهند.
فیبروم ساب موکوزال ( زیر مخاطی): فیبروم ساب موکوزال اغلب در نزدیکی حفره رحم هستند . این فیبروم ها حتی آنهایی که قطر شان بیشتر از ۲ یا ۳ سانتیمتر نیست، میتوانند موجب خونریزی قاعدگی طولانی و شدید شوند .فیبروم ساب موکوزال معمولاً منجر به ناباروری و سقط جنین می شوند .حتی اگر بارداری به طور کامل و بدون مشکل طی شود، این فیبروم ها میتوانند موجب زایمان زودرس شوند.
روش های درمان فیبروم:
معمولاً رشد اکثر فیبروم ها از زمانی به بعد متوقف میشود و یا اندازه آنها در دوران یائسگی کوچکتر میشود ،در نتیجه یک چکاب ساده کافی است تا فیبروم بررسی شود .اما اگر فیبروم بزرگ باشد و یا علائم قابل توجهی ایجاد کند درمان توسط متخصص زنان و زایمان خوب ضروری است.
برای درمان فیبروم در دختران مجرد قبل از ازدواج تغییر سبک زندگی ،ورزش و کاهش وزن، کاهش استرس و اصلاح الگوی تغذیه توصیه میشود.
درمان غیر جراحی:
• درمان دارویی: گاهی برای درمان و کاهش علائم فیبروم، داروهای ضدبارداری ،مصرف برخی ویتامینها، قرص های هورمونی برای کاهش سطح استروژن و همچنین داروهایی که باعث ایجاد یائسگی کاذب می شوند، تجویز میشود .هورمون تراپی با آی یودی های پروژسترون که داخل رحمی هستند به دلیل باکره بودن برای درمان فیبروم در دختران مجرد قبل از ازدواج تجویز نمیشود.
• آمبولیزاسیون: آمبولیزاسیون عروق رحمی یک درمان غیر تهاجمی برای فیبروم های رحمی است.در این روش با مسدود کردن عروق خونی از رسیدن خون به فیبرومها جلوگیری میشود.
• سونوگرافی متمرکز شده: سونوگرافی متمرکز شده، روش درمانی غیر تهاجمی، بی خطر و موثر برای از بین بردن فیبروم هاست. در این روش بیمار داخل یک اسکنر MRI قرار میگیرد که مجهز به سونوگرافی است. تصاویر، محل دقیق فیبروم ها را به پزشک نشان میدهد و به کمک امواج فراصوتی بافت فیبروم ها گرم شده و از بین میروند.
مقاله برای مطالعه بیشتر: درمان سرطان دهانه رحم |
درمان با جراحی:
برای درمان فیبروم در دختران مجرد قبل از ازدواج ترجیح داده میشود که جراحی انجام نگیرد، زیرا انجام جراحی و بخیه های حین جراحی میتواند بافت رحم را برای بارداری تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین فیبروم های رحمی به اندازهای ۶ تا ۷ سانتیمتر در دختران جوان بهتر است که تنها تحت کنترل قرار گیرند.
•میومکتومی: این روش نوعی جراحی برای از بین بردن و درمان فیبروم است. این روش مناسب برای زنان و دخترانی است که قصد بارداری دارند زیرا در این جراحی هدف بازسازی بافت رحم و برطرف نمودن علائم می باشد نه حذف کل بافت رحم.
•لاپاراسکوپی: در این روش جراحی فیبروم هایی که در دسترس هستند و خارج از حفره رحمی رشد کردند می توان خارج کرد. بنابراین همه فیبروم ها را نمی توان با لاپاراسکوپی برداشت.
•هیسترکتومی: این روش آخرین روش درمان برای فیبروم هایی است که خیلی بزرگ هستند و با روشهای دیگر درمان نمیشوند.این درمان برای زنانی استفاده می شود که دیگر قصد بارداری ندارند چون رحم به طور کامل برداشته میشود.
مقاله برای مطالعه بیشتر:
عوارض فیبروم:
وجود فیبروم در رحم میتواند باعث اختلالات قاعدگی مثل درد های لگنی، دردهای شدید پریودی و قاعدگی نامنظم شود. سقط جنین ،ناباروری و زایمان زودرس نیز از عوارضی هستند که فیبروم می تواند برای فرد ایجاد کند .البته این عوارض در همه افراد یکسان نیست.
یکی از عوارض فیبروم در دختران جوان قبل از ازدواج احتمال نازایی آنها در آینده است. در بیشتر دختران با درمان فیبروم ،مشکل نازایی وجود ندارد. اما حدود ۱۰ درصد دختران به دلیل فیبروم رحمی بعد از ازدواج دچار نازایی میشوند. فیبروم در دختران جوان قبل از ازدواج از طرق زیر می تواند باعث نازایی آنها در آینده شود:
✓رشد فیبروم ها در دیواره پشتی رحم که باعث اشغال کامل یا نسبی فضای رحم میشود. در نتیجه فضای کافی برای لانه گزینی و رشد جنین وجود ندارد.
✓بزرگی فیبروم های اینترامورال باعث انسداد ورودی لوله های فالوپ میشوند. در نتیجه تخمک نمیتواند وارد رحم شود
✓چسبندگی ناشی از میومکتومی می تواند عملکرد تخمدان ها را تحت تاثیر قرار داده و باعث نازایی شود
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد:
در صورت مشاهده و تجربه موارد زیر باید به متخصص زنان و زایمان خوب مراجعه کرد
•دوره های قاعدگی بسیار سنگین ،طولانی و دردناک
•درد مستمر در ناحیه لگن، پاها و کمر
•لکه بینی یا خونریزی ،بین دوره های پریودی
•درد در هنگام برقراری رابطه جنسی
•مشکل در تخلیه مثانه و یا دفع مدفوع
پیشگیری از فیبروم های رحمی:
یکی از مهمترین روشهای پیشگیری از ابتلا به فیبروم در دختران مجرد قبل از ازدواج ورزش کردن است. همانطور که می دانید بین ۷۰ تا ۸۰ درصد بانوان در طول زندگی خود به فیبروم های رحمی دچار میشوند. احتمال بروز فیبرومدر بانوانی که در طول هفته ورزش مناسب انجام می دهند، بسیار کمتر از بانوانی که تحرک فیزیکی کمی دارند.
فیبروم های رحمی در افرادی که دچار اضافه وزن هستند بیشتر دیده شده .در نتیجه کاهش وزن میتواند از ابتلا به فیبروم های رحمی تا حدودی جلوگیری کند.
افرادی که رژیم غذایی ناسالم دارند، بیشتر از افرادی که در رژیم غذایی خود از سبزیجات و میوه ها استفاده می کنند دچار فیبروم رحمی می شوند.
در نتیجه ورزش کردن ،رژیم غذایی سالم و کنترل وزن می تواند نقش پیشگیری کننده و بسیار مهمی در ابتلا به فیبروم در دختران مجرد قبل از ازدواج ،داشته باشد.
راه های ارتباطی با دکتر ویدا یوسفیان جراح و متخصص زیبایی زنان: 02122074065 – 09370786637
برای اطلاعات بیشتر لینک دین ما را دنبال کنید