در این مقاله قصد داریم در مورد لابیاپلاستی صحبت کنیم. لابیاپلاستی یک روش جراحی است که معمولاً برای کاهش اندازه لابیا مینور (چینهای پوستی که مجرای ادرار و واژن را احاطه کردهاند) انجام میشود. پوست اضافی در ناحیه واژن در حین ورزش، فعالیتهای بدنی و رابطه جنسی باعث ناراحتی میشود. لابیاپلاستی به دلایل زیبایی و بهعنوان بخشی از جراحی تعیین جنسیت انجام میشود. مراقبتهای بعد از لابیاپلاستی اهمیت بسیار زیادی در دوران نقاهت داشته و نتیجه عمل را تحت تأثیر قرار میدهند؛ بنابراین، باید درک درستی از مراقبتهای بعد از عمل لابیاپلاستی داشته و با داروها و روشهای مراقبت از عمل لابیاپلاستی آشنا باشیم. برای آشنایی بیشتر با لابیاپلاستی و مراقبتها و داروهای بعد از لابیاپلاستی تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.
لابیاپلاستی چیست؟
لابیاپلاستی یک روش جراحی برای کاهش یا افزایش اندازه لابیا است. این جراحی برای بهبود ظاهر لابیای شما، کاهش ناراحتی فیزیکی یا بهعنوان بخشی از جراحی تأیید جنسیت انجام میشود. به عبارت دیگر، لابیاپلاستی بهعنوان یک عمل زیبایی و جوانسازی واژن، به معنای اصلاح فرم واژن است و این کار با ایجاد برشهای مختلف در لبهای درونی واژن (لابیامینور) و لبهای بیرونی آن (لابیاماژور) انجام میشود. لابیاپلاستی بیشتر روی لابیامینور واژن (چینهای نزدیک به کلیتوریس) انجام میشود.
چینهای بیرونی لابیا ماژور نامیده میشود و به معنای لبهای بزرگ است. این چینها، چینهای گوشتی بزرگتری نسبت به چینهای داخلی هستند که از اندامهای تناسلی خارجی محافظت میکنند و بعد از بلوغ با موهای ناحیه تناسلی پوشیده میشوند. چینهای داخلی لابیا مینور نامیده میشود و به معنای لبهای کوچک است. این چینهای پوستی از دهانه مجرای ادرار و واژن محافظت میکنند.
دلایل انجام لابیاپلاستی شامل موارد زیر میشود:
- دلایل پزشکی و فیزیکی؛ برای کاهش اندازه لبهای کوچک بهطوری که از لبههای لابیا بزرگ بیرون نزند. لبههای بزرگ در حین ورزش و رابطه جنسی ایجاد مشکل کرده و عوامل عفونی را در خود جای میدهد.
- دلایل زیبایی و احساسی؛ برای بازگرداندن ظاهری جوانتر پس از زایمان یا پیری.
- جراحی تأیید جنسیت
چه چیزی باعث بزرگ شدن لابیا میشود؟
عوامل زیر را میتوان بهعنوان دلایل بزرگتر شدن لابیا برشمرد:
- سن؛ یائسگی یا سایر تغییرات هورمونی میتواند بافت لابیا بزرگ را نازک کند و به لابیا مینور اجازه میدهد تا از لابیا بزرگ بیرون بزند.
- بارداری و زایمان
- تغییرات وزن
- ژنتیک
مراقبتهای بعد از عمل لابیاپلاستی
باید بدانید که پس از لابیاپلاستی، هیچ روش مراقبتی استانداردی وجود ندارد، زیرا کلینیکهای مختلف رژیمهای خاص خود را دارند.
اقدامات ضدعفونی
اکثر کلینیکها نوعی آنتیبیوتیک درمانی را برای جلوگیری از عفونت توصیه میکنند. ممکن است ترکیبی از آنتیبیوتیکهای موضعی و خوراکی مانند اریترومایسین برای شما تجویز شود. آنتیبیوتیکهای موضعی باید بعد از هر بار شستشو بهصورت موضعی استفاده شوند. در دوره نقاهت نباید از صابون استفاده کنید.
آنتیبیوتیکها معمولاً به مدت ۵ روز پس از جراحی تجویز میشوند و پس از آن معمولاً زخم اپیتلیال میشود. با این حال، برخی از جراحان مصرف آنتیبیوتیک را به مدت ۱۰ روز توصیه میکنند. بروز عفونت سطحی در این مدت خطر انقباض زخم، گرانولوم بخیه و اسکار را افزایش میدهد.
در بیشتر موارد، به بیماران توصیه میشود از وان و شنا خودداری کرده و بهجای آن از دوشهای کوتاه استفاده شود. واژن پس از استحمام باید بهآرامی تمیز و خشک شود و پانسمان باید بهصورت روزانه با پانسمان تمیز همراه با شستشو با آب گرم جایگزین شود. پانسمانهای خشک و تمیز باید بهطور مرتب حداقل به مدت ۵ روز یا تا زمانی که زخم خشک شود مورد استفاده قرار بگیرند.
برای بهبودی زودتر، به حداقل رساندن جای زخم و جلوگیری از عفونت، به بیماران توصیه میشود که حداقل ۶-۸ هفته پس از جراحی از برقراری رابطه جنسی خودداری کنند.
کنترل درد
درد معمولاً بعد از لابیاپلاستی وجود دارد و در صورت لزوم معمولاً داروهای ضدالتهابی تجویز میشود. استفاده از کمپرس یخ برای کاهش درد، تورم و التهاب نیز مفید است. به غیر از یک پد پانسمان استریل، برای جلوگیری از اصطکاک، باید از لباسهای زیر گشاد، به مدت حداقل یک ماه استفاده شود.
سایر توصیههای مراقبتی
پس از جراحی، اکثر بیماران به مدت یک روز برای مراقبت و تسکین درد در کلینیک میمانند. در صورت لزوم، اقداماتی برای جلوگیری از ترومبوآمبولی انجام میشود. استراحت برای بهینهسازی گردش خون در محل عمل مهم است. اگر بیمار بنشیند، این کار مستقیماً روی زخم فشار میآورد، بنابراین به بیماران توصیه میشود به پشت دراز بکشند.
به بیمار توصیه میشود که حداقل یک هفته استراحت مطلق کند و از کار معمولی مرخصی بگیرد. در حالی که پیادهروی مختصر هر چند ساعت یکبار به جلوگیری از لخته شدن خون بعد از عمل در رگها کمک میکند، از راه رفتن زیاد، نشستن و کار شدید باید حداقل تا یک ماه پس از عمل اجتناب شود تا فشار بر روی محل عمل به حداقل برسد. فشار آوردن، بلند کردن وزنههای سنگین یا دویدن ممکن است باعث شکستگی زخم شود. رانندگی باید تنها زمانی از سر گرفته شود که درد آنقدر خفیف باشد که برای کنترل آن نیازی به دارو نباشد. همچنین توصیه میشود از دوچرخهسواری، اسبسواری و نشستن روی سطوح سفت نیز خودداری شود.
استعمال دخانیات و نوشیدنیهای الکلی اغلب روند بهبودی را کند میکنند و حداقل به مدت ۸ هفته نباید از آنها استفاده کرد. تب خفیف ممکن است وجود داشته باشد و باید با داروهای ضد تب مانند استامینوفن کنترل شود. برای جلوگیری از یبوست که ممکن است باعث درد در ناحیه زخم شود، یک رژیم غذایی با فیبر بالا با مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه و همچنین آب فراوان توصیه میشود.
خطرات و عوارض جراحی لابیاپلاستی چیست؟
عوارض این عمل نادر است؛ اما میتواند شامل موارد زیر باشد:
- بافت بیش از حد برداشته شود
- خونریزی
- جداشدگی و شکستگی زخم در جایی که فلپها بهدرستی به هم متصل نمیشوند
- تشکیل هماتوم به دلیل هموستاز ناقص
- نکروز فلپ یا مرگ بافت نزدیک لبههای فلپ
- درد مزمن ناشی از تداخل عصبی عروقی
- دیسپارونی
- اسکار قابل مشاهده و اسکالوپ شدن لبه به دلیل انقباض الیاف در پوست در زاویه قائم به لبههای لب
- عفونتهای سطحی
- رزکسیون بیش از حد که منجر به عدم وجود لابیا یا حداقل بافت لبی با یا بدون برآمدگی کلایتورال میشود.
- تشکیل فیستول
- برجا ماندن آثار و جای زخم
- درد مداوم، درد همراه با رابطه جنسی یا از دست دادن حساسیت جنسی
سخن پایانی
در این مقاله درم ورد لابیاپلاستی صحبت کردیم و از نزدیک با فرآیند عمل، اهداف عمل، دلایل انجام عمل، عوارض و مراقبتهای بعد از عمل آشنا شدیم.