روشهای درمان ترک پوستی و استریا
انواع ترک و استریا پوستی که به دلایل مختلفی روی نواحی گوناگونی از پوست بدن افراد ایجاد میشوند، ظاهری ناهموار و نازیبا را برای پوست به وجود میآورند. به همین دلیل بسیاری از افراد به دنبال روشهای درمان ترک پوستی و استریا میگردند. ما در این مقاله تمام روشهای خانگی و پزشکی در دسترس برای درمان ترک پوستی و استریا را برای شما لیست خواهیم کرد. تا انتها با ما همراه باشید.
ترک پوستی یا استریا چیست؟
ترک پوستی (stretch marks) یا استریا (striae) خطوط نازک و پهنی هستند که در اثر ترک خوردن پوست بدن ایجاد میشوند و دلایل مختلفی دارند. برخی از دلایل ایجاد ترک پوستی و استریا به شرح زیر هستند:
- افزایش و کاهش ناگهانی وزن یا سایز
- بارداری
- جراحی کاشت پروتز
- بدنسازی
- میزان بالای آستروئید و سندروم مارفان
- پیشینه خانوادگی
- بیماریهای مزمن
- شاخص توده بدنی (BMI) بالا قبل از بارداری
- وزن بالای نوزاد متولدشده در خانمهای باردار
این ترکهای پوستی معمولاً به رنگ قرمز یا صورتی مایل به سفید هستند و بر روی نقاط خاصی از بدن ایجاد میشوند. این ترکها معمولاً در نواحی زیر ایجاد میشوند:
- شکم
- پستانها
- بازوها
- زیر بازوها
- کمر
- ران
- لگن
- باسن
دلیل ایجاد ترک پوستی و استریا
اگر مواد مغذی و اکسیژن بهدرستی و بهصورت منظم به پوست نرسد، ترکهای پوستی در قسمتهای مختلف بدن ایجاد خواهند شد. برخی از مهمترین دلایل ایجاد ترک پوستی و استریا از قرار زیر هستند:
- پوست خشک
- هوای سرد
- مواد شیمیایی
- داروها
- رطوبت بیشازحد
- اگزما
- پسوریازیس
- دیابت نوروپاتی
- تغییرات هورمونی
برخی از روشهای پیشگیری از ترک پوستی و استریا به شرح زیر هستند:
- حفظ وزن در یک محدوده و رنج ثابت
- پرهیز از تغییرات دائمی در رژیم غذایی
- داشتن یک رژیم غذایی متعادل
- افزایش وزن آرام و تدریجی هنگام بارداری
- هیدراته نگهداشتن بدن و نوشیدن آب کافی
البته این روشها بیشتر در پیشگیری ترک پوستی مؤثر هستند؛ اما در برخی موارد مانند نیاز به کاهش وزن سریع، بدنسازی و بارداری، جلوگیری از ایجاد ترک پوستی و استریا اجتنابناپذیر است. از همین رو باید به دنبال روشهای مؤثر و پربازده برای درمان ترک پوستی باشیم. در ادامه با روشهای مختلف درمان خانگی و پزشکی ترک پوستی آشنا خواهیم شد.
روشهای درمان ترک پوستی و استریا
روشهای درمان ترک پوستی و استریا به دو دسته درمان خانگی و درمان پزشکی تقسیم میشوند. هرکدام از این روشها مزایا و معایب خاص خود را دارند. بزرگترین نقطه قوت درمانهای خانگی در این است که نیازی به ترک خانه و مراجعه به مراکز درمانی و همچنین صرف مبالغ بالا برای درمان ترک پوستی نیست. این در حالی است که مزیت بزرگ روشهای پزشکی در اثرگذاری سریع، بالا و تضمینی آنها است. روشهای درمانی خانگی بسیار آهسته و تدریجی عمل میکنند و تضمینی نیستند.
روشهای درمان خانگی ترک پوستی و استریا
در این بخش با روشهای درمان خانگی ترک پوستی و استریا بیشتر آشنا خواهیم شد. شاید باور این موضوع در ابتدا کمی دشوار باشد، برخی اقلام خوراکی و مواد طبیعی وجود دارند که میتوانند ترکهای پوستی شما را کمرنگ یا بهصورت کامل محو کنند. اگر از یک برنامه منظم و مرتب پیروی کنید، میتوانید با استفاده از روشهای درمانی خانگی ترکهای پوستی خود را بدون نیاز به درمان پزشکی، از بین ببرید.
برخی از درمانهای خانگی مؤثر در کاهش و محو کردن ترکهای پوستی در نواحی مختلف بدن به شرح زیر هستند:
شی باتر (روغن شی)
شی باتر همان روغنی است که به سبب خواص فوقالعاده پوستی، در ترکیبات بسیاری از محصولات و لوازم آرایشی و بهداشتی پیدا میشود. شی باتر به دلیل خاصیت آبرسانی، تسکین دهندگی و ضدالتهابی بالایی که دارد توسط سازندگان این محصولات مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از شی باتر برای درمان ترکهای پوستی سفید و جای جوش ماده بسیار مناسبی است.
روغن زیتون
روغن زیتون خواص شگفتانگیز زیادی دارد و تقریباً همه ما با این خواص آشنایی داریم. جالب است بدانید که روغن زیتون در از بین بردن و کمرنگ کردن ترکهای پوستی و استریا نیز بسیار عالی عمل میکند. استفاده منظم از روغن زیتون در رژیم غذایی منجر به درمان ترکهای پوستی شده و از پوست شما در برابر انواع ضایعات و آسیبها محافظت میکند. روغن زیتون خاصیت مرطوبکنندگی و نرمکنندگی بسیار بالایی دارد. اگر باردار هستید، میتوانید روغن زیتون را روی پوست شکم خود بمالید تا کمتر دچار ترکهای پوستی و استریا شوید.
جوش شیرین (بیکربنات سدیم)
جوش شیرین را همه با پختن کیک و شیرین میشناسند؛ اما باید بدانید که این ماده خاصیت سفیدکنندگی بالایی دارد و برای درمان جای جوش و آکنه نیز بسیار مناسب است. جوش شیرین را با آب یا گلاب مخلوط کنید و محلول حاصل را روی ترکهای پوستی خود بمالید و آن را به مدت چند دقیقه ماساژ دهید. این کار را طبق یک برنامه منظم تا یک ماه انجام دهید تا تأثیرات عالی آن بر محو شدن و کمرنگ شدن ترکهای پوستی خود را مشاهده کنید.
ویتامین E
ویتامین درمانی طیف گستردهای از بیماریها و اختلالات را شامل میشود و یکی از بهترین راهها برای درمان و محو کردن ضایعات پوستی، مصرف ویتامین E است. مصرف ویتامین E هم منجر به پیشگیری از ایجاد ترکهای پوستی میشود و هم در درمان و از بین بردن آنها نقش پررنگی دارد. منابع ویتامین E مانند روغن جوانه گندم، بادام، کره بادام زمینی، فندق، تخم آفتابگردان، زردآلو خشک، کیوی، فلفل دلمهای و شلغم را در برنامه روزانه خود بگنجانید و از تأثیر بالای آن بر خاصیت کشسانی و ارتجاعی پوست استفاده کنید. همچنین ویتامین E بهصورت قرص و پماد موضعی نیز در داروخانه وجود دارد.
آلوئه ورا
آلوئه ورا یکی از بهترین مواد طبیعی برای درمان و از بین بردن رکهای پوستی و استریا است. ژل آلوئه ورا خواص بازسازی و آبرسانی فوقالعاده بالایی برای پوست دارد. این ژل را روی ترکهای پوستی خود بمالید و به مدت ۳۰ دقیقه ماساژ دهید. این کار را بهصورت روزانه و مرتب انجام دهید تا آثار آن بر روی ترکهای پوستی شما نمایان شود.
کره کاکائو
استفاده از کرم کاکائو و ماساژ دادن آن روی پوست تأثیر زیادی در درمان و پیشگیری از ایجاد ترکهای پوستی دارد. استفاده از این ماده قبل و بعد از بارداری برای بانوان مورد توصیه است.
خیار و آبلیمو
ترکیب خیار و آبلیمو را روی پوست خود مالیده و ماساژ دهید. خیار خاصیت آبرسانی و خنککنندگی دارد و در کنار لیمو که خاصیت بازسازی و ترمیم پوست را دارد، یک ترکیب خود برای از بین بردن و کمرنگتر کردن ترکها و اسکارهای پوستی ایجاد میکنند.
روغن بادام و نارگیل
این دو روغن را بهصورت مساوی باهم ترکیب کرده و محلول ایجاد شده را بهصورت مرتب روی پوست خود ماساژ دهید. انجام منظم و دورهای این کار منجر به کمرنگتر شدن ترکهای پوستی و استریا میشود.
روغن زردآلو
روغن زردآلو خاصیت جوانسازی و لایهبرداری طبیعی دارد. مقداری زردآلو را پوره کرده و به حالت ماسک دربیاورید. این محلول را با مقدار اندکی آبلیمو ترکیب کرده و روی ترکهای پوستی خود ماساژ دهید. این کار را بهصورت منظم و برای مدت ۱ ماه انجام دهید تا نتایج آن آشکار شود.
روغن کرچک
روغن کرچک با خاصیت آبرسانی و تغذیه کردن پوست، نقش مهمی در مرطوب نگهداشتن ترکهای پوستی ایفا میکند.
ماسک پوست
مواد زیر را ترکیب کرده و ماسک پوست برای از بین بردن و محو کردن ترکهای پوستی را خودتان در منزل بسازید.
- ٢ عدد زرده تخم مرغ را بهخوبی هم بزنید.
- آب ۱ عدد لیموترش را روی آن بچکانید.
- ٢ قاشق چایخوری جو پرک به آن اضافه کنید.
- سپس ٢ قاشق چایخوری بادام درختی کوبیده شده را به محلول بیفزایید.
- در انتها مقداری شیر برای نرم و کشسان شدن ماسک به آن اضافه کنید.
محلول حاصل را روی ترکهای پوستی خود بریزید و اجازه دهید محلول روی پوست شما کاملاً خشک شود. این محلول لایهبردار است و اگر بهصورت منظم برای چند روز مورد استفاده قرار بگیرد، میتواند اثر ترکهای پوستی و استریا را کمرنگ و کمرنگتر کند.
ویتامین A (رتینوئید)
این ماده در انواع کرمهای پوستی مورد استفاده قرا میگیرد، چرا که خاصیت جوانسازی دارد و به شفافیت و درخشندگی پوست کمک میکند. جگر، ماهی قزل آلا، سیب زمینی شیرین، هویج، برگ شلغم، کلم پیچ، فلفل قرمز و اسفناج منابع غنی ویتامین A هستند. همچنین قرص و ژل موضعی ویتامین A نیز در داروخانهها در دسترس است.
روشهای پزشکی درمان ترک پوستی و استریا
روشهای درمان خانگی ترکهای پوستی مفید و مؤثر هستند؛ اما برای اینکه از این درمانها نتیجه لازم را بگیرید، باید صبر لازم را به خرج داده و این کار را بهصورت منظم انجام دهید. در کنار درمانهای خانگی، روشهای درمان پزشکی نیز وجود دارند که بسیار سریعتر به نتیجه مطلوب رسیده و تأثیرگذاری بسیار بالاتری نسبت به درمانهای خانگی دارد.
در ادامه با روشهای پزشکی مؤثر و رایج برای درمان ترکهای پوستی و استریا آشنا خواهیم شد.
روشهای لایهبرداری پوست
سادهترین راه برای از بین بردن ترکهای پوستی، لایهبرداری از پوست است. با توجه به عمق ترکها، تعداد و ناحیه مورد نظر، میتوانید از انواع روشهای لایهبرداری سطحی، متوسط و عمیق پوست استفاده کنید. ترکهای پوستی و استریا ایجاد شده به همراه لایههای قدیمی و سلولهای مرده برداشته میشوند و با ایجاد لایههای جدید و جوان، دیگر خبری از ترک پوست و استریا نخواهد بود. لایهبرداری با انواع روشهای سنتی، مکانیکی، شیمیایی و لیزری قابل انجام است.
درمانهای موضعی
کرمها و پمادهای موضعی متنوعی برای استفاده روی ترکهای پوستی وجود دارند ک هرکدام به روشی ترک های پوستی شما را کمرنگتر میکنند. در این روش درمانی ترکها بهصورت م=کامل محو نمیشوند و برای نتیجه بخشی باید بهصورت منظم و دورهای از این پمادها روی پوست خود استفاده کنید.
روش میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ یکی از روشهای لایهبرداری بسیار مؤثر و رایج در درمان ترک پوستی و استریا است. در این روش با استفاده از سوزنهای ریز و میکرونیدلهای استریل، به عمق ۱ تا ۴ میلیمتری (لایه درم و لایه میانی پوست) پوست نفوذ کرده و روند کلاژن سازی و ترمیم پوست را بهبود میبخشند. این روش در درمان افتادگی پوست، رفع چینوچروکها و ترکهای پوستی بسیار مؤثر است. این روش بسیار کم تهاجم و در عین حال مؤثر است.
روش پی آر پی (PRP)
پی آر پی یکی از روشهای در دسترس برای جوانسازی پوست و از بین بردن مشکلات و ضایعات پوستی است. در این روش درمانی، پلاکتهای خون را از پلاسمای خون بدن خود فرد بیمار جداسازی کرده و با استفاده از تکنیکهای پزشکی آن را آماده تزریق به ناحیه موردنظر میکنند. پی آر پی مخفف کلمه پلاسمای غنی از پلاکت است. پلاکتها به محل زخمهای بدن رفته و با آزاد کردن فاکتورهای رشد، فرآیند ترمیم و بازسازی را آغاز میکنند. این روش در درمان ترکهای پوستی که نوعی ضایعه پوستی محسوب میشوند بسیار مؤثر است.
پلاکتها با آزادسازی هورمونهای رشد زیر، فرآیند ترمیم و جوانسازی پوست در ناحیههای ترکخورده را شدت میبخشند:
- فاکتور رشد مشتق از پلاکت
- فاکتور رشد تغییردهنده
- فاکتور رشد شبه انسولین ۱
- فاکتور رشد اندوتلیال عروقی
- فاکتور رشد کراتینوسیت
درمان با میکرودرم ابریژن
میکرودرم ابریژن یکی از روشهای لایهبرداری از پوست است که اثرگذاری فوقالعاده بالایی دارد. در این روش با استفاده از الماس و کریستال، به کمک دستگاههای مکانیکی دقیق و کنترلشده، لایههای پوست را خراش داده و سپس با استفاده از فرآیند لوله خلاء، سلولهای مرده و لایههای تراشخورده پوست را مورد مکش و پاکسازی قرار میدهند. این روش یکی از راههای بسیار مؤثر در درمان ترکهای پوستی و جوانسازی پوست است.
لیزر درمانی
لیزر درمانی این روزها در اکثر عملهای زیبایی و مرتبط با پوست و مو حرف اول را میزند. این روش به دلیل ویژگیهای ایدهآلی مانند تهاجم کمتر، درد کمتر، عدم نیاز به استفاده از بیهوشی و تیغ برش، قیمت مقرونبهصرفه، نیاز به تعداد جلسات درمانی کمتر، بازدهی بالاتر و عوارض بسیار خفیف و گذرا بسیار مورد توجه بیماران و استقبال عمومی قرار گرفته است.
لیزرها در ۲ نوع لایهبردار و غیرلایهبردار و همچنین فرکشنال و غیر فرکشنال در درمان طیف وسیعی از مشکلات پوستی به کار میروند. لیزرهای لایهبردار میتوانند با از بین بردن لایه بیرونی پوست و تحریک سلولهای پوستی برای تولید لایه جدید و کلاژن سازی، ترکهای پوستی و استریا را بهصورت تضمینی از روی پوست شما محو کنند.
برخی از لیزرهایی که میتوان برای انجام این کار از آنها استفاده کرد به شرح زیر هستند:
لیزر co2 فرکشنال: این لیزر برای درمان ترکهای پوستی سفید بسیار مؤثر است. روش کار به این صورت است که امواج پرانرژی لیزر به ناحیه موردنظر تابانیده شده و با تخریب سلولهای پوستی مرده و رنگدانههای غیرهمسان، پوستی جدید و شادابتر را برای شما به ارمغان میآورد که نسبت به پوست قدیمی درخشانتر، روشنتر، یکدستتر و سفتتر است. این روش برای افرادی که بهصورت ناگهانی چاق یا لاغر شدهاند بسیار مناسب است.
لیزر کیوسوئیچ: از این لیزر بیشتر برای درمان مشکلات و ضایعات سطحی پوست استفاده میشود. ترکهای پوستی جدید را میتوان با استفاده از این لیزر تا حد زیادی محو کرد؛ اما برای درمان ترکهای پوستی قدیمی و عمیقتر باید از لیزر CO2 استفاده کرد.
لیزر آراف فرکشنال (RF): یکی دیگر از لیزرهای مؤثر در درمان ترک پوستی لیزر آراف فرکشنال است. این لیزر از امواج طیف رادیویی برای درمان مشکلات پوستی استفاده میکند و نسبت به سایر لیزرها عارضه کمتری برجای میگذارد. این لیزر با افزایش حرارت کنترلشده پوست، روند کلاژن سازی را بهبود میبخشد.
درمان با استفاده از کربوکسی تراپی
کربوکسی تراپی یکی دیگر از روشهای پزشکی مؤثر در از بین بردن ترکهای پوستی و استریا است. در این روش با استفاده زا سوزنهای ریز، مقداری گاز کردن دیاکسید را بهصورت کاملاً دقیق و کنترلشده به ناحیه موردنظر و به زیر پوست تزریق میکنند. با افزایش کربن دیاکسید و کاهش اکسیژن در ناحیه مورد تزریق، مغز دستور به افزایش چرخه خونرسانی به ناحیه موردنظر داده و از این طریق، فرآیند کلاژن سازی و ترمیم پوست سرعت بسیار بیشتری به خود میگیرد.
این روش در درمان ترکهای پوستی ایجاد شده در ناحیه شکم و ران ناشی از بارداری و زایمان بسیار مؤثر است و تأییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) را با خود به همراه دارد. این روش درمانی بهصورت سریع و سرپایی انجام میشود، هیچ عارضه مهم و ماندگاری ندارد، دوران نقاهت ندارد و هزینه درمان آن بسیار منطقی است.
برخی از کاربردهای مختلف این روش درمانی به شرح زیر هستند:
- درمان سلولیت و چاقی موضعی در نواحی شکم، پهلو، ران و باسن
- رفع خطوط و ترکهای پوستی ناشی از چاقی، لاغری و حاملگی
- درمان آکنه و چینوچروک
- افزایش کیفیت و استحکام پوست
- درمان پلاکهای پسوریازیس
سخن پایانی
در این مقاله در مورد روشهای درمان ترک پوستی و استریا صحبت کردیم و از نزدیک با انواع روشهای درمان خانگی و پزشکی این عارضه پوستی آشنا شدیم. متوجه شدیم که در برخی موارد مانند بارداری جلوگیری از ایجاد ترک پوستی غیرممکن است، بنابراین با استفاده از روشهای درمانی ذکرشده میتوان تا حد بسیار زیادی ترک پوستی را محو یا کم اثر کر
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!